28 december 2016

Likheter mellan ME och utmattningssyndrom

Läste precis följande ( på 1177.se) om att utmattningssyndrom kan leda till ME.

"Det finns likheter mellan ME/CFS och utmattningssyndrom. Den väsentliga skillnaden mellan dem är att vid utmattningssyndrom ska faktorer i omgivningen och stark stress ha funnits minst sex månader före man blev sjuk. 

De influensaliknande symtomen som är en del av ME/CFS tillhör inte heller den typiska bilden vid utmattningssyndrom. Det gäller till exempel halsont, svullna lymfkörtlar, muskelsmärta eller muskelsvaghet, feberkänsla och en försämring vid ansträngning som kvarstår mer än 24 timmar. Vid utmattningssyndrom går det dessutom att behandla symtomen med till exempel specifika rehabiliteringsprogram, läkemedel mot depression med mera. Däremot finns det risk för personer som drabbats av utmattningssyndrom och inte blivit återställda insjuknar i ME/CFS då immunsystemets förmåga att bekämpa infektioner sjunker på grund av stress. Om du har blivit utmattad på grund av långvarig stress och inte är återställd efter behandling kan du i samråd med din behandlande läkare överväga bedömning hos en specialist på ME/CFS."

Just nu funderar jag starkt på att be om en bedömning hos en ME specialist.....

Jag tror inte att det bara är fibromyalgi och utmattningssyndrom jag har, kanske utmattningssyndromet är ME eftersom det pågått så länge och inget hjälper ???!! 


1 kommentar:

Livetsbilder sa...

Vet, du. Har inte läst på länge, men idag har jag läst ikapp lite. Och jag funderade just på detta, om du funderat i ME-banorna. Borr du i Göteborgstrakten jobbar numera Gottfriesmottagningen privat (pga att de inte fick sitt avtal med landstinget förlängt av olika anledningar). De är specialiserade på både ME och fibromyalgi! http://www.gottfriesclinic.se Hoppas att du kan få vettig hjälp. 50 min vattengympa låter TUFFT!
Kram!!